Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode waarbij een naaldje ‘intramusculair’, dus in de spieren, wordt ingebracht. Het doel van de behandeling is het aanprikken van de zogenaamde triggerpunten. Dit zijn plaatselijke verkrampingen in de spieren, welke tintelingen, pijn of gevoelloosheid teweeg kunnen brengen.
Iedereen heeft triggerpunten in de spieren, deze passieve triggerpoints geven geen klachten, een probleem worden deze punten echter pas als ze actief worden. Actieve triggerpunten veroorzaken vaak klachten op een andere plek dan het punt zich bevindt, de uitstralende pijn. Zo kan een triggerpoint in de nek bijvoorbeeld uitstraling geven naar de onderarm of vingers. Bij het aanprikken van een dergelijk punt, de dry needling , vindt vaak een ’twitch’ plaats. Deze twitch wordt beschreven als een onwillekeurige samentrekking van spiervezels, op basis van een reflex. De reflex kan ervoor zorgen dat de spier meteen ontspant, waardoor de doorbloeding in de spier zich kan herstellen. Door het herstel van de doorbloeding wordt de spier weer op de juiste wijze gevoed en verdwijnt in veel gevallen de pijn en zal de kracht en de beweeglijkheid van het pijnlijke gebied weer kunnen herstellen.
Wat is de geschiedenis van de dry needling? In 1938 ontwikkelde Professor John Kellgren van de Universiteit van Manchester moderne neurofysiologische principes van de eeuwenoude acupunctuurtechnieken. Hij ontdekte dat door het drukken op pijnlijke punten in de spieren , pijn bij een patiënt opgewekt kan worden die vervolgens uitstraalt volgens een bepaald patroon. Als met ‘wet needling’ een ontstekingsremmende stof in de plek geïnjecteerd wel,d, verminderde de zijn op de plek. In de loop van de jaren werd het duidelijk dat het niet zo zeer om de geïnjecteerde stof gaat, maar dat de stimulatie van de naald zelf de vermindering van de klachten veroorzaakt. De dry needling methode was ontstaan. De Amerikaanse artsen Travel en Simons hebben vervolgens het concept dry needling ontwikkeld en vanaf deze tijd heten de pijnlijke punten myofasciale triggerpoints.
Bij welke klachten kan dry needling worden toegepast? Klachten die goed kunnen reageren op de behandeling zijn bijvoorbeeld rug- en schouderpijn, armpijn (tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, RSI-achtige klachten), spanningshoofdpijn, migraine, kaak- en kiespijn, oorpijn (uitstralende) beenpijnen en krampen. Uiteraard is het belangrijk voor de behandeling eerst te onderzoeken of de klachten wel worden veroorzaakt door triggerpoints, of dat er ook andere oorzaken zijn.
Wat is de overeenkomst met acupunctuur? Een overeenkomst met acupunctuur is dat er van dezelfde type naaldjes gebruik gemaakt wordt namelijke steriele flexibele niet holle naaldjes. De dry needling is een moderne Westerse versie van de eeuwenoude ‘asha’ acupunctuur. Ashi punten zijn pijnlijke punten op het lichaam, dit hoeven geen klassieke acupunctuurpunten te zijn. De Nederlandse vertaling van het Chinese ashi betekent, ‘ah ja, dat is de plek’, eigenlijk betekent ashi ‘auw’ . Acupuncturisten stimuleren de ashi punten met een naaldje om zo lokale stagnatie van energie op te heffen.
Wat is het verschil met klassieke acupunctuur? Het verschil tussen klassieke acupunctuur en dry needling is dat bij acupunctuur vaak meerdere naaldjes oppervlakkig in het lichaam worden gezet. Deze naaldjes blijven enige tijd, zo’n 20 tot 30 minuten, in de acupunctuurpunten zitten. De acupunctuurpunten bevinden zich op meridianen die direct of indirect hun uitwerking kunnen hebben op onder meer de doorstroming van de lichaamsenergie (qi) en de organen van het menselijk lichaam. Bij dry needling wordt gebruik gemaakt van een naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Na de prikkeling wordt de naald weer uit het punt gehaald. De dry needling vorm van behandelen wordt met name toegepast bij functiestoornissen van het houding- en bewegingsapparaat. De acupuncturist behandelt ook andere klachten van het menselijk systeem, zoals slapeloosheid, allergieën , menstruatieklachten e.d. Dry needling werkt op specifieke punten, de zgn: ’triggerpoints’ en is geen energetische behandeling, zoals de acupunctuur. Dit laatste is wel interessant. Als energie als metafoor wordt gezien, is de dry needling wel degelijk een energetisch behandeling. Het doorstromen van energie is daar de metafoor voor het doen verbeteren van de doorbloeding in de spieren. Bijvoorbeeld het acupunctuurpunt Galblaas 21 (jiangjing) door klassieke acupuncturisten onder andere gebruikt bij stijfheid van de nek. De triggerpoint op de nekspier, de m.trapezius, ligt nagenoeg dezelfde plek en bij de dry needling gebruikt om lokaal de doorbloeding toe te laten nemen.
De dry needling, uitgevoerd door een acupuncturist, kan uiteraard goed worden gecombineerd met de acupunctuur technieken, zodat er, behalve aan de symptomen, ook dieper, aan de oorzaak van de klacht, gewerkt kan worden.