Artrokinesiologie is een manuele therapie , wat systematisch alle gewrichten behandeld. De rug is met name belangrijk in deze behandelwijze.
Een bewegingsbeperking van een gewricht kan verstoringen veroorzaken in andere gewrichten en spieren . Het gevolg is dat er in andere gewrichten en daarmee ook de spieren compensaties optreden. Dat is te zien in de hele houding van het lichaam, vanaf de schedel tot en met de voeten. De artrokinesioloog zal dit een ‘uitwijkhouding’ noemen. Meerdere gewrichten kunnen dan overbelast raken, waardoor diverse klachten kunnen ontstaan .
Artrokinesiologie is er op gericht om deze beperkingen op te heffen en klachten met pijn te verhelpen of te verminderen.
De behandelwijze is op systematisch alle gewrichten , met low-energy manipulaties (geen ‘kraken) te bewegen , met als belangrijkste de wervelkolom.
Deze therapie is een effectieve aanpak voor problemen in het bewegen van gewrichten. Het is een andere vorm van manuele therapie.
Aspecifieke klachten van de wervelkolom
De wervelkolom (inclusief het SI-gewricht bevat aar liefst 135 gewrichten. In de artrokinesiologie gaat men er van uit dat ook in de wervelkolom de oorzaak kan zijn van bepaalde klachten, vooral het si-gewricht,de onderrug en bovenrug als mechanisch onnatuurlijk zwaarst belaste delen. De kans hierop wordt groter wanneer de normale anatomische (lichamelijke) verhoudingen al verstoord zijn. Dit is het geval bij de aanwezigheid van een structurele of functionele scoliose, waarbij eigenlijk sprake is van driedimensionale standsafwijkingen van de wervels t.o.v. het normale , in artrokinesiologische zin geduid als dislocaties (ongewone verplaatsingen van gewrichten ), tweedimensionaal waarneembaar op iedere röntgenfoto, waarop een scoliose zichtbaar is.
Behalve wellicht het gebit, kent geen enkel andere groep organen of mechanische keten een dergelijk hoog percentage afwijkingen t.o.v. het normale! Opvallend genoeg is in tegenstelling tot de disbalans in de wervelkolom de aandacht voor preventie en behandeling bij het gebit zeer groot en vindt al op jonge leeftijd plaats. De meeste scolioses zijn functioneel/compensatoir op basis van dislocatie van het sacrum, vooral bij bekkenscheefstand en /of bekken (ver)wringing, veelal mechanisch veroorzaakt in de jeugd op basis van onnatuurlijke belasting, vooral traumata (sport en spel) en versterkt door eenzijdige dominantie of mechanische belasting op volwassen leeftijd (vallen, bevallen) . Slechts in circa 10% is een absoluut beenlengteverschil de oorzaak, wat duidelijk wordt bij onderzoek van het bekken in zit en in stand!
Overigens kan ook bij een niet-scoliotische wervelkolom een trauma leiden tot dislocatie op lokaal niveau en eveneens kan dit in elk perifeer gewricht.
Meer info? Kijk op op Artrokinesiologie Praktijk Frank van Hulst.